Menu & Search

Auteurs

In elk nummer komt u hun namen weer tegen: de auteurs en medewerkers van De Eerste Dag. Maar wie zijn zij nu eigenlijk? Wie is de persoon achter die inspirerende bijdrage, die originele exegese, die sprankelende illustratie?

 

 A-E / F-L / M-S / S-Z  
 (wordt regelmatig aangevuld en aangepast)
Elly Bakker Elly BakkerExegese
Geboren in Amsterdam. Omzwervingen door Brabant, Zuid-Holland, Gelderland – altijd terug naar Mokum, mijn vaderhuis, moederstad. M.A. Beek en F. Breukelman wekten daar mijn liefde voor Hebreeuwse taal en exegese, J.P. Boendermaker en kerkmusicus Wim Kloppenburg mijn passie voor liturgie en kerkmuziek. Mijntje Breukelmans nuchtere opmerking: ‘Soms gaat het Woord ook niet open, Frans!’ koester ik als ‘tegeltjeswijsheid’: hardnekkig en verwachtingsvol blijf ik toegang zoeken tot de tekst. Sinds 1977 verbonden aan DED.
Mariska van Beusichem Mariska van Beusichem Invalshoek, Kansen voor gebed
Geboren en getogen in Utrecht, waar ik ook theologie heb gestudeerd. Mij met name verdiept in logica en ethiek. Inmiddels ontdekt dat het leven zich niet altijd aan de wetten van mijn logica houdt. De uitnodiging tot overgave die ik daarin proef, heeft mij naar de mystiek geleid. Werk momenteel naast mijn predikantschap aan een proefschrift over de geestelijke weg van Thérèse van Lisieux, begeleid vanuit het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen.
SONY DSC Noortje Blokhuis Exegese
In de zomer van 2015 rondde ik mijn onderzoeksmaster Bijbelwetenschappen met specialisatie Oude Testament af aan de Vrije Universiteit. Ik werk bij het Nederlands Bijbelgenootschap in Haarlem en zet me daarnaast in voor GroenLinks en hun jongerenorganisatie DWARS. Voor mij zijn duurzaamheid en sociale gerechtigheid heel belangrijke thema’s in de Bijbel. Ik schrijf graag exegeses met een bevrijdingstheologisch en ecotheologisch karakter. Ik houd erg van verhalen.
Leo van den Boogaard Leo van den BogaardExegese
Rotterdam, 1947. Opleidingen: Theologisch Instituut Eindhoven, Hogeschool voor Theologie en Pastoraat in Heerlen, Universiteit Nijmegen (Oude Testament, Nieuwe Testament en Semitische talen). Daarna 32 jaar redacteur bij de Katholieke Bijbelstichting. In die tijd verder gevormd door Ben Hemelsoet en Karel Deurloo. Exegeses voor het Tijdschrift voor Verkondiging en DED geschreven. Voor de Societas Hebraica Amstelodamensis Hooglied (4e druk), Prediker en Klaagliederen (nog te verschijnen) vertaald. Geliefde bijbelboek: Hooglied.
Marise Boon Marise Boon Exegese
Theologie gestudeerd in Groningen, daarna als predikant (PKN) werkzaam in Noordwolde (Fr.). Van 2007 tot 2013 woonachtig in Wenen. Daar heb ik voor twee verschillende Duitstalige protestantse gemeentes gewerkt. Uit heimwee naar de rijkdom van de Nederlandse taal en naar de theologische nuances die ik in het Duits niet kon verwoorden, ben ik exegeses voor DED gaan schrijven. Sinds november 2013 predikant in Boxmeer.
(Foto: Tom Oosthout Fotografie)
Lex Boot Lex BootInvalshoek, Kansen voor gebed
Kunnen wij als voorgangers een authentieke spiritualiteit belichamen en het verlangen van hoorders openen en voeden van-God-uit? In mijn bijdragen in DED hoop ik mijzelf en collega’s te helpen bij deze geestelijke dimensie van het preekvoorbereidingsproces. Ik werkte in de psychiatrie, was predikant in verschillende gemeentes, begeleid nu collega’s en ben docent binnen o.a. de opleiding geestelijke begeleiding en meditatiebegeleiding. Naast verstilling houd ik van dynamiek en fiets en loop keihard.
MariekedenBraber 150 4 Marieke den BraberExegese
Bijbelverhalen lezen is een ontdekkingstocht. Ik geniet ervan anderen op die tocht mee te nemen. Sinds dit jaar doe ik dat dus voor DED. Ik studeerde theologie in Kampen, Utrecht, Amsterdam, Edinburgh en Jeruzalem. Promoveerde op Jozua, en was zeven jaar werkzaam bij de Dienstenorganisatie van de PKN. Nu ben ik gemeentepredikant en doe er allerlei leuke klussen naast, zoals uitvaartspreker bij Momentaal en schrijver voor debijbel.nl (NBG).
BertDicou 150 4 Bert DicouExegese
Bert Dicou – Cultuur Geboren in Apeldoorn (1960), wonend in Purmerend (Centraal-Wonenproject WKP). Remonstrants predikant, nu o.m. bij de Doopsgezinde-Remonstrantse gemeente Hoorn. Oudtestamenticus, gestudeerd en gepromoveerd bij Deurloo en Smelik. Hoofdredacteur van het remonstrantse maandblad AdRem. Belangstelling voor/schrijvend over exegese, theologie algemeen, kerk en internet, films, literatuur. Meest recente publicaties (2012): Heilig. Gewoon nu (2012) met Sigrid Coenradie en het boekendoosje Goddeeltjes (aug. 2014). Op www.bertdicou.com is e.e.a. van mijn schrijfwerk te lezen.).
MaartenDiepenbroek 150 4 Maarten DiepenbroekRedacteur kerkmuziek
Met veel plezier werk ik als predikant in de Evangelisch-Lutherse Gemeente te Woerden. Samen met mijn echtgenoot woon ik in Ede, waar hij als predikant werkt (Beatrixkerk). Na mijn studie theologie in Groningen en Utrecht ruim zesenhalf jaar verbonden geweest aan de Hervormde kerk te Burgh (Schouwen). Van kinds af aan orgel gespeeld en gezongen. De kerkmuziek bracht mij bij de theologie. Muziek en geloven zijn voor mij onlosmakelijk verbonden..).
JaapDoolaard Jaap DoolaardBij deze dag, Cultuur
Geboorteplaats Oud-Beijerland. Woonde daar 25 jaar. Werkte er in verzekeringen en onroerend goed, maar was liever dominee. Dus: theologiestudie in Kampen en inderdaad dominee, in Wildervank en Amsterdam-Zuid. Dan geestelijk verzorger in een verpleeghuis en ziekenhuispredikant in het VU medisch centrum in Amsterdam. Weer dominee in Amstelveen. Nu als emeritus in Zeist bezig. Liefhebber van literatuur, poëzie, film en muziek. Actief als koorzanger. Schrijf graag.
Joen Drost Joen DrostMet de kinderen
Geboren in Den Haag, domineeszoon (Nederlands Hervormd), studie theologie in Utrecht. Predikant in Limburg, inclusief zeven jaar studentenpredikant. Nu emeritus in Maastricht. Ik kon niet goed uit de voeten met kinderverhalen van anderen en ben ze zelf gaan schrijven, elke zondag één, passend bij het leesrooster. Dat werd opgemerkt door de redactie van DED, en zo schrijf ik nu al zes jaar mijn kleine verhaaltjes, met plezier.
Jan Engelen Jan EngelenExegese
Schaesberg 1942. In 1986 bij Ben Hemelsoet gepromoveerd. Van 1971 tot 2007 heb ik gewerkt als katecheet op ‘De Voorzienigheid’ en haar opvolgers, tot en met de Ipabo in Amsterdam en Alkmaar. Na al die jaren zie ik: mijn hobby is mijn vak geworden en hobby gebleven. Uitleggen en toegankelijk maken mijn passie. Als jij knikt, begrijp ik het ook een beetje. Hoofdredacteur Kerugma. Breed op zoek naar kennis en cultuur.
IneVanDenEynde Ine Van Den EyndeExegese
Van kindsbeen af geboeid door bijbelse verhalen. Als zevende Vlaamse vrouw werd ik in 1999 doctor in de Godgeleerdheid aan de KU Leuven. Met mijn man en kinderen woon ik in Kessel-Lo (Leuven). Bewust levend zonder auto pendel ik dagelijks naar Turnhout en Lier. Daar werk ik als docente filosofisch-ethische en levensbeschouwelijke aspecten van de gezondheidszorg. Als lid van de Hooge Berktgemeenschap (Bergeijk) voel ik mij ook met Nederland verbonden.
Hans Fortuin Hans Fortuin – Exegese
Dertig jaar gemeentepredikant geweest, nu emeritus aan ‘zee’ (Delfzijl), met digitale camera en twee vrolijke honden. Grondig exegetiseren blijf ik fascinerend vinden: onbevangen en nieuwsgierig naar de auteurs van de Schrift luisteren, ieder in hun eigen taal. Met welk gereedschap krijg ik déze tekst open? Steeds ontdek ik verrassende bronnen van inspiratie, van spiritualiteit, van geloof en van moed om het vol te houden – in goede en kwade tijden.
Oliver Gee Oliver GeeGedichten
Ik ben altijd geboeid geweest door de combinatie van poëzie en mystiek. Na mijn BA theologie (UU) ben ik dan ook Nederlands gaan studeren (UvA). Ik deed onderzoek naar 19e-eeuwse schrijvers op het snijvlak van literatuur en godsdienst. Tegenwoordig zet ik mijn passie voor taal in als docent in het voortgezet onderwijs. Daarnaast ben ik sinds mijn schooltijd verslaafd aan 19e-eeuwse boeken, waarvan ik er onderhand ruim 15.000 verzameld heb.
Jaap Goorhuis Jaap GoorhuisExegese
31 jaar dienstdoend predikant geweest, nu emeritus. Mijn belangstelling ligt bij de bijbelse theologie en de liturgie. Als mij gevraagd wordt wat ik geloof, stamel ik iets als: ‘Een beetje in de buurt blijven van Jezus, daar gaat het om in de kerk.’ De bijbelse theologie is de bezinning daarop, de liturgie het instrument om ons als gemeente bij de les, dat is: in de buurt van Jezus te houden.
Jeroen de Haan Jeroen de HaanKerkmuziek
Werkzaam als cantor-organist in de evangelisch-lutherse kerk in Woerden. Van jongs af aan al ben ik onder de indruk van het orgel en de gemeentezang. Uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon en besloot ik de kerkmuziek in te gaan. Zo’n 25 jaar geleden kwam ik in aanraking met de lutherse kerk en de kerkmuziek. Hobby’s ? Tja, ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt…
Hans Greive Hans GreiveExegese
Gestudeerd in Leiden (Miskotte, Banning). Leervicariaat: handlanger bij Hoogovens. Legerpredikant Bergen op Zoom, waarna N.H. streekgemeente Woensdrecht-Ossendrecht e.o. Dan te Utrecht, veel geleerd van Hans van der Werf (collegiale exegese kring, liturgie, kerk in de stad). Vervolgens Amstelveen (Ellen Flesseman) en Soest. Emeritaat bijstand in Roderwolde. Nu actief in ruste. De jaren door vormingswerk, contacten met moslims en asielzoekers. Houd van klassieke muziek en theater.
Annemarie Hagoort Annemarie HagoortMet de kinderen
Geboren in 1960 in Amsterdam. Sociale academie gedaan en gewerkt met dak- en thuislozen. Daarna theologie aan de UvA. Predikant in Wichmond (Achterhoek) en Sint Laurens (Middelburg). Ik houd van creativiteit in de kerkdienst. Schrijf al jaren voor Bonnefooi en DED, maak teksten, gebeden en gedichten voor eredienst en pastoraat. Ik speel dwarsfluit en vaar op het grote water in mijn zeekayak.
JantineHeuvelink-foto Peter Lowie 150 pix Jantine HeuvelinkMet de kinderen
Voor mijn bevestigingsdienst in de Amsterdamse Oranjekerk in 2010 verzon ik mijn eerste kinderverhaal: een mix van improvisatie en spiegelverhaal gericht op kinderen. Meestal beklijft dit verhaal bij ouderen meer dan de preek. Wat dat zegt over aansprekende kerkvormen, onderzoek ik sindsdien. Ik (1977) woon in de Amsterdamse Pijp, op tweehoog, met man en drie kleine kinderen, tussen de kerk en de daklozenopvang en tegenover Airbnb’s en café’s vol yuppen.
(Foto: Peter Lowie)
Trinus Hibma Trinus HibmaMet de kinderen
Geboren als nummer zeven in een groot leeslustig boerengezin op een Friese terp. Meermalen per dag uit de Friese bijbel aan tafel voorgelezen. Na studie theologie aan de VU in Amsterdam daar uitdagingen blijven vinden als schipperspredikant en wijkpredikant en aanverwante liefhebberijen, dovenpastoraat, improvisatietheater met kinderen en nog veel meer. Hou van mensen met hun verhalen. Turend op een bijbelgedeelte zie ik er meestal snel een verhaal voor kinderen in.
Trinus Hoekstra Trinus HoekstraExegese
Geboren in 1958 in Fryslân. Via werk in supermarkt en kaasopslagplaats mijn weg gevonden naar de theologie. Theologisch gevormd op de route Brussel, Groningen, Nijmegen. Na een gemeentepredikantschap van mijn interesse (geloof, arbeid en economie) m’n werk gemaakt in het arbeidspastoraat, bij DISK en Kerk in Actie. Steeds weer een verrassing om naar aanleiding van Biddag de diepgang te ontdekken in het ‘alledaagse’ van ons leven, werken en zorgen.
HenkHudepohl Henk HudepohlExegese
Wat is geschreven en waarom staat het daar en waarom zo? Vragen aan de hand waarvan Ben Hemelsoet ons destijds wegwijs maakte in de Schriften. Inmiddels 20 jaar werkzaam in het basispastoraat in de RK kerk, thans in Akersloot. Altijd een uitdaging verhalen zo te duiden dat mensen er het eigen verhaal in mogen herkennen. Mijn medewerking aan deze uitgave is een stimulans nog dieper in de verhalen door te dringen.
KoJoosse Ko JoosseKalender, Bij deze dag
Geboren (1954) en getogen in Middelburg op een boerderij. Liefhebber van het platteland en van ruimte en licht. Werd al heel jong geraakt door het spel van de liturgie. Voel me een ‘kind van de oecumene’. Theologische opleiding in Tilburg, gepromoveerd op tafelgebeden. Jarenlang werkzaam geweest in kerkelijke dienstverlening, theologisch hbo-onderwijs en bij uitgeverij ‘Midden Onder U…’. Heb meegewerkt aan PKN-Dienstboek deel 1 en 2 en aan het Liedboek.
DoddyvanLeeuwen Doddy van Leeuwen-AssinkExegese
Emeritus predikant. Ik ben begonnen als lerares Kinderverzorging en Handenarbeid (akte NXX) en pas in mijn huwelijk theologie gaan studeren. Voor mij is de tekst van de Schrift het uitgangspunt, zowel voor exegese als de catechese. Met groepen de Schrift bestuderen ervaar ik als verrijkend en inspirerend. Om dit werk te kunnen blijven doen, moet je van vertellen en van mensen houden.
AlkeLiebich Alke LiebichCultuur
Ruim twintig jaar predikant, nu in mijn derde gemeente: een vrijzinnige combinatie in Amersfoort. Ik ben Duits en luthers opgegroeid. Studie begonnen in Duitsland, afgestudeerd aan de VU. Ik ben een culturele alleseter. Bijzondere interesse in literatuur, film en architectuur. Bij deze hobby verloochent de theoloog zich niet. Daarom is de rubriek ‘Cultuur’ alweer een manier om hobby en werk met elkaar te verbinden.
MarloesMeijer Marloes MeijerMet de kinderen, Cultuur
Kinderverhalen schrijven voor DED brengt mijn (voormalige) professies bij elkaar: uitgever, jeugdwerker en nu predikant in PKN De Dorsvloer in Spijkenisse. In mijn vrije tijd wandel ik graag en ik loop hard. In het zingen kan ik mijn emoties kwijt. Zo vind ik inspiratie voor alle kleine en grote verhalen. Overigens, het zwarte monstertje op de foto heet Juan. Wellicht ontmoet u hem nog eens in een van mijn kinderverhalen.
AnnetteMelzer Annette MelzerInvalshoek, Kansen voor gebed
Komend vanuit de lutherse kerk in Duitsland, na mijn studie in Nederland predikant geworden in de hervormde kerk, nu PKN in Didam. De liturgie heeft altijd mijn hart, ook toen ik als geestelijk verzorger werkte met mensen met een verstandelijke beperking en in de GGZ; destijds schreef ik voor DED ‘De andere praktijk’. Ben opleider bij de opleiding contextueel pastoraat. De bijbelse onderbouwing van de contextuele benadering krijgt vorm in mijn huidige rubriek.
GeertienMorsink Geertien MorsinkBij deze dag, Cultuur
Geboren en getogen in Friesland, daarna veertig jaar Amsterdam: studie theologie VU, ziekenhuispredikant en gemeentepredikant. Sinds 2000 Zeist. Nu emerita. In mijn ziel leven twee werelden: die van het wijde land (wolken, lucht en winden) en van de stad (cultuur, muziek, film). Zingen is mijn ‘ding’. Als bestuurlid ISK aan de wieg gestaan van Liedboek 2013. ‘Associatief’ theologiseren en geloven liggen me het best.
HeinJanvanOgtrop Hein Jan van OgtropExegese
Vlak voor WO II geboren. Studie theologie en filosofie. Geïnspireerd door exegeet Ben Hemelsoet. Geboeid door de relatie christendom-jodendom (wat is er toch allemaal in mijn levensdagen gebeurd). In 1966 tot rooms-katholiek priester gewijd, benoemd in Amsterdam-Osdorp. Sinds 1992 plebaan van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Voorzitter van KRI, later OJEC. Publiceer over bijbelse symboliek in kerkelijke architectuur. Schrijf al jaren voor DED, Tijdschrift voor Verkondiging en Kerugma. Hoofdinteresse nu: het basispastoraat.
KristinRitsert Kristin RitsertExegese
Geboren in Duitsland, Theologie en Talmudica gestudeerd in Amsterdam bij Yehuda Aschkenazy, Karel Deurloo en Theo Witvliet. Een kleine catering ‘Het Paradijs voorbij’ gerund. Gewerkt bij de Folkertsma Stichting voor Talmudica. Meegewerkt aan het project Tot zo ver deze lezing – de lezingen van het A,B,C-jaar gelezen door vrouwen. Verhuisd naar Marokko, een heel andere cultuur leren kennen. Sinds 2005 woon en werk ik na 21 jaar weer in Duitsland.
WillemienRoobol Willemien RoobolExegese
Leerling van Breukelman en de Amsterdamse School. Ik was theologisch adviseur van NZV/Kwintessens. Ik werkte als predikant in een zestal PKN-gemeenten. Nog altijd preek ik veel. Daarnaast ben ik geestelijk verzorger van het Doopsgezinde Mennistenerf in Zaandam. Naast mijn passie voor bijbeluitleg heb ik mij verdiept in de geestelijke begeleiding in Nijmegen. Ik houd van mijn tuin, van lezen, van kunst en muziek.
Martin Ruf Martin RufExegese
Deze classicus en theoloog uit het land van onze oosterburen (geb. 1967) wil maar al te graag lijken op die ‘huisvader die uit zijn voorraad nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt’. Hij heeft een passie voor taal en talen en veel liefde (niet alleen) voor bijbelse teksten en literaturen. Zijn brood verdient de gepromoveerde nieuwtestamenticus met veel plezier door de Gooise jeugd met de Griekse en Latijnse taal te confronteren.
JoostSchelling 150 pix Joost SchellingMet de kinderen
Geloof in het dagelijks leven! Dit is mijn motto en dat probeer ik in kindermomenten in DED uit te dragen. Leefwereld van kinderen, volwassenen en de kerk actief met elkaar verbinden, door een lied, een verhaal of een opstapgesprek. Als predikant van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (PKN) en als vader van drie opgroeiende dochters wil ik kinderen een volwaardige ruimte bieden om te leren geloven in hun dagelijks leven.
Zr.Scholastica Zr. ScholasticaInvalshoek, Kansen voor gebed
Geboren in Utrecht, beroep medisch analiste. Al een half leven moniale – in het voetspoor van Benedictus – van Abdij Koningsoord, Arnhem. Lievelingsvers: ‘Zij zingen dansend hun reidans: al mijn bronnen ontspringen in U’ (Ps. 87,6). Het biddend schrijven van meditatieve, spirituele teksten is voor mij een bron waarin het leven volop stromen kan. Eenheid onder christenen en de interreligieuze dialoog – als spirituele processen van samen zoeken en vinden – gaan mij zeer ter harte.
>

DickSchoon Dick SchoonExegese
Geboren in 1958 in IJmuiden, stad van vrome vissers en nuchtere staalarbeiders. Studeerde 1977-1988 psychologie en theologie aan de UvA, hoofdvak oude testament bij Karel Deurloo. In 2004 gepromoveerd aan de VU in de 19e-eeuwse geschiedenis van de Oud-Katholieke Kerk. Sinds 1989 priester in die kerk, werkzaam als pastoor te IJmuiden en Amsterdam, sinds 2007 de 18e bisschop van Haarlem. Probeer een goede balans te bewaren tussen bestuurswerk, pastoraat en wetenschap.
HenkSchoon Henk SchoonExegese
Als jongen, geboren (1963) en opgegroeid in IJmuiden, ontdekte ik hoe bijbelverhalen een hulp zijn bij het overzien van je leven, en bij het overwegen van allerhande vragen en vraagstukken, zowel persoonlijk, relationeel alsook maatschappelijk. Het heeft me ertoe gebracht theologie te studeren met speciale aandacht voor de bijbelverhalen. In mijn werk als pastoor, en als schrijver van DED, vormt de studie van de brontekst een onuitputtelijke bron van wijsheid en vreugde.
JanPeterSchouten Jan Peter SchoutenBij deze dag
Geboren in Arnhem (1949), theologie en sociologie gestudeerd aan de VU, gepromoveerd in Utrecht. Als predikant in de Protestantse Kerk inmiddels werkzaam in mijn vijfde gemeente, bij de Grote Kerk van Naarden. Altijd geïnteresseerd geweest in liturgie, maar ook in interreligieuze dialoog. Publicaties op het gebied van het hindoeïsme en ook weleens een kerklied. Al twintig jaar betrokken bij DED, altijd enthousiast op zoek naar inspirerende vormen en woorden.
PeterBenSmit Peter-Ben SmitExegese
DED biedt me als wetenschappelijk theoloog (UD aan de VU, bijzonder hoogleraar aan de UU) een goede manier om wetenschappelijk met praktijkgericht werk te verbinden. Dit past goed bij me omdat ik sinds mijn diaken- en priesterwijding (2004, 2005) mijn nieuwtestamentisch, kerkhistorisch, en oecumenisch onderzoek steeds met pastorale dienst verbonden heb in parochies in Zwitserland, de VS, en nu in Nederland in de oud-katholieke parochie van Amsterdam, waar ik ook woon.
HarryTacken Harry TackenExegese
Geboren in het Noord-Limburgse Venray, opgegroeid in Midden-Brabant. Na studie en opleiding zo’n tien jaar in verschillende bisdommen gewerkt als pastor in de Rooms-Katholieke Kerk, en na een ‘transfer’ sedert 2001 werkzaam als gemeentepredikant. Sinds 2007 verbonden aan de Protestantse Gemeente te Mijdrecht. Ik beleef plezier aan het schrijven voor DED omdat het voelt als een sprintje trekken: in kort bestek iets wezenlijks naar voren brengen over enkele bijbelteksten. Leuk!
Margit van Tuijl Margit van TuijlExegese
Geboren in 1978 te Nijmegen. Na mijn theologiestudie in Amsterdam, Heidelberg en Leiden, was ik gemeentepredikant in Zetten. Sinds 2013 werk ik als studentenpastor in Eindhoven. Niet-kerkelijk opgegroeid, mijn passie voor zingeving en levensvragen brachten mij bij de theologie. Ik ben getrouwd, moeder van twee kinderen. Hobby’s: yoga, lezen, muziek, meditatie. Het schrijven voor DED houdt mij dicht bij de theologische bronnen in een grotendeels geseculariseerde studentenwereld!
AnnemarievanderVegt Annemarie van der VegtExegese
Woonachtig in Groningen. Moeder van twee. Als dochter uit een domineesgeslacht al vroeg vertrouwd geraakt met de beeldende bijbelse taal. 1993: creatief therapeut beeldend. 2014: afstuderend, geestelijke verzorging (RuG). Ik ontdek telkens weer: elk mens is drager van verhalen, en verhalen dragen de mens. Lezen en gelezen worden. Het onlogische, onverwachte, de leemtes of herhalingen: ze inspireren mij bij het schrijven, bij leven en werk.
PietvanVeldhuizen Piet van VeldhuizenExegese
Mijn motto: een welgekozen woord zegt meer dan duizend beelden. Ik studeerde in Utrecht en Lublin en was predikant in Warschau, Willemstad (NB), Rotterdam, nu in Hendrik-Ido-Ambacht. In Warschau, nog voor de val van de muur, kalligrafeerde ik geregeld hele perikopen op pakpapier als ‘schoolbord’ voor exegese-lessen aan studenten. Zo ontstond mijn favoriete werkwijze: een bijbelboek rustig overschrijven in de grondtaal, om in de huid van de auteur te kruipen.
 JudithVisser 150 Judith Visser-SonneveldMet de kinderen
Woonachtig in Barneveld, samen met mijn man en twee dochters (derde onderweg). En niet te vergeten onze hond! Hier dien ik mijn tweede gemeente, de Gereformeerde kerk Kootwijkerbroek. Naast het werk als gemeentepredikant zocht ik een nieuwe uitdaging. Het schrijven van stukjes voor ‘Met de kinderen’ in DED sprak mij aan; in mijn ‘jongere jaren’ heb ik regelmatig vrijwilligerswerk gedaan met en voor kinderen.
NicoVlaming Nico VlamingExegese
Geboren (Amsterdam), rooms-katholiek gevormd, luthers verrijkt, calvinistisch vernieuwd: oecumenisch reformatorisch-katholiek in hart en nieren. Emeritus PKN. Gevoed in geloof door de liturgie: credo per cantare, geloven is uit het (muzikale) gehoor. Het levensverhaal van de Schriften is mij genoeg, gepassioneerd-kritisch, vertroostend, bevrijdend en bewustzijnsverruimend als het is. Naar God en mensen toe, naar het leven toe. Mensen boven zichzelf uit tot samenklank brengen, oftewel zangleider zijn is mijn lust.
AnnemiekVogels Annemiek VogelsCultuur
De combinatie muziek/theologie maakte me gevoelig voor dwarsverbanden binnen kunst en cultuur. Bach is daarbij mijn grote liefde en belangrijkste voedingsbron. Hij bracht mij tot muziekpastoraat: ik leid luisteraars door de rijke theologische, muzikale en vooral pastorale inhoud van zijn werk (Geloven in Muziek). Als katholieke Brabander leef ik al jaren met man en hond in het Zeeuwse Tholen, qua religie beslist een boeiende omgeving!
Wouter van Voorst Wouter van VoorstExegese
Mijn in 1981 begonnen levensverhaal is tamelijk eenvoudig. In mijn Eindhovense jeugd leerde ik lezen, schrijven en orgelspelen; dingen die ik nog steeds graag doe. Tijdens mijn Utrechtse studietijd leerde ik Grieks en (bijbels en rabbijns) Hebreeuws lezen; ook dat doe ik nog steeds met plezier. Sinds 2009 ben ik gemeentepredikant in Alteveer, nabij Stadskanaal. Ik bewoon de pastorie aldaar met twee prachtige medeschepselen: m’n vrouw en m’n zoontje.
JoseVos José VosExegese
Voorliefde voor verhalen. Komt door mijn voorlezende oma. Ik zou klassieken studeren. Echter: getrouwd met dokter Sjef en vier jaren samen gewerkt in een Afrikaans missiehospitaal. Weer thuis: kinderen; vrijwilligerswerk in parochie en dekenaat. Theologie in Tilburg: Bijbel en feministische theologie. Ik schrijf exegeses voor de werkgroep liturgie Heeswijk. Ben TVG-docent geweest, af en toe nog; actief in San Salvator gemeenschap, organiseer leerhuizen en gespreksgroepen. Liefst rond mijn eigen tafel.
MatthijsdeVries Matthijs de VriesExegese
Mijn leven? Nu al een lang verhaal. Geboren in Duitsland: Weierhof, Rheinland-Pfalz, in 1973. Opgegroeid in Nuenen. Gestudeerd in Amsterdam, gevormd door Karel Deurloo, J.W. van Henten en Athalya Brenner, bij wie ik ben afgestudeerd op exegese. Na het Doopsgezind Seminarie (Van Duin, Voolstra, Hoekema) vanaf 2001 predikant in het land van mijn voorouders: Beemster, Purmerend en Middelie. Nu predikant in de Doopsgezinde gemeenten Giethoorn, Blokzijl en Steenwijk.
GerbenWestra Gerben WestraExegese
Vanaf jaargang twee bij DED betrokken, eerst als secretaris, later als exegeet. Theologie in o.a. Amsterdam. Sinds 1999 predikant in Ede, niet ver van mijn geboortestad Arnhem. Liefhebber van het Woord en de woorden. Niet minder van de poëzie van muziek; Bach mag elke dag. Fervent Amerika-ganger. Lees meer buiten dan binnen ‘het vak’: vooral geschiedenis. Geniet van de manier waarop de Angelsaksische historici geschiedenis (be)schrijven.
AnnekevanWijngaarden Anneke van WijngaardenMet de kinderen
Geboren in Heemstede. Na vier jaar gymnasium naar de kweekschool (PA). Altijd gewerkt op het snijvlak van kind en kerk. Godsdienstlessen gegeven op openbare basisscholen. In 1984 begonnen met schrijven voor Gooi & Sticht (o.a. Werkcahiers voor vieringen met kinderen). Via de Werkcahiers terechtgekomen bij DED waarvoor ik vanaf 1992 schrijf. Meegewerkt aan totstandkoming van twee eerdere Leesroosters. Altijd theologie blijven studeren. Eindredacteur van Bonnefooi. Hobby: lezen en zingen.

Type your search keyword, and press enter to search