Menu & Search

Herfst

Advent en Voleinding

 

De Eerste Dag is een handreiking bij de jaarorde. Niet voor niets zetten we dat al op het omslag van het tijdschrift. Die jaarorde houdt ons op allerlei manieren bezig. Niet alleen met de inhoud, ook met de indeling van De Eerste Dag laten we zien hoe het Oecumenisch Leesrooster is bedoeld en opgebouwd. Daarom begint het eerste nummer van elke jaargang met de eerste zondag van Advent; omdat dan een nieuw jaar in de orde begint, waarin een ander evangelie het ‘voor het zeggen’ krijgt. Hierover hopen we u in de volgende jaargang overigens meer te kunnen laten lezen, omdat in 2019 de huidige ABC-systematiek 50 jaar bestaat.

 

Jaartallen

Dat we beginnen te tellen met Advent is voor een tijdschrift wel uitzonderlijk. In het geval van ons kwartaalblad betekende dit dat het eerste nummer altijd al het jaartal droeg waarin het nog niet verschenen was. Niet voor iedereen zo overzichtelijk. Daarom hebben we – zo is sommigen van u terecht al opgevallen – de benaming aangepast. Nummer 2018-1, waarin dus ook de laatste zondagen van het kalenderjaar 2017 aan bod kwamen, heette daarom ons nummer ‘winter 2017/2018’. Nog steeds als openingsnummer van een nieuwe jaargang, maar nu zodanig genoemd dat het ook in de archieven op de juiste plek teruggevonden zal kunnen worden.

 

Openbaring

Die markering van Advent als begin van een nieuw jaar in de leesorde moet overigens ook weer niet al te strikt worden genomen. Het is hier niet aftellen tot twaalf uur en dan de kurk van de champagne. Alsof dan plotsklaps alles anders wordt. Integendeel, de thema’s die aan bod komen op de zondagen van de Voleinding bereiden de thema’s van de zondagen van Advent al voor. Of de thema’s met Advent borduren voort op die van Voleinding – het is maar net hoe u het bekijkt.

In dit en het volgende nummer is dat maar al te duidelijk, omdat door de redactie van het Oecumenisch Leesrooster gekozen is voor een alternatief spoor dat zich uitstrekt over deze beide periodes. Vanaf 4 november 2018 zal gelezen worden uit Openbaring. Zoals u gewend bent, bieden we op die zondagen zowel een toelichting bij de lezingen volgens het gemeenschappelijk leesrooster als bij de lezingen van het alternatief spoor. Elk spoor krijgt een eigen exegese, eigen liedsuggesties en een eigen bijdrage ‘Anders gedaan’. De overige rubrieken zijn nu eens op het ene en dan weer op het andere spoor georiënteerd, en bijzonder genoeg bieden ze soms voor beide sporen een handreiking. Dit spoor met lezingen uit Openbaring loopt helemaal door tot en met vierde Advent, 23 december 2018. Die datum vindt u, inderdaad, in ons nummer 2019-1, winter 2018/2019.

 

Nienke van Andel

eindredacteur

 

>>Bestel dit nummer online<<

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type your search keyword, and press enter to search