Menu & Search

Bibliodrama verandert je preek! Ontdek het zelf op 14 mei.

Kennismakingsdag bibliodrama op 14 mei 2018

 

‘Sinds ik bibliodrama doe, preek ik anders!’ Deze uitspraak komt van een van de deelnemers aan de opleiding tot professioneel bibliodramabegeleider bij een terugkomdag. Dat roept de vraag op: wat doet bibliodrama met mijn manier van preken? Wie deze vraag met anderen wil onderzoeken, is uitgenodigd om dit te ervaren op een kennismakingsdag bibliodrama voor lezers van De Eerste Dag, op maandag 14 mei 2018 in de Bergkerk te Amersfoort. Op die dag zullen we fragmenten van het leesrooster voor de periode van Advent tot de Veertigdagentijd verkennen. In De Eerste Dag volgt daarvan een terugkoppeling die voor alle lezers vruchtbaar kan zijn.

 

Het Centrum voor Bibliodrama  is in 2014 opgericht vanuit twee stromingen: de 7evende Hemel, met de lijfelijk spelmatige benadering van Hogerzeil en Van den Berg, en vertegenwoordigers van de stroming Andriessen/Derksen/Nolet met de pastoraal-existentiële benadering. Op 14 mei maakt u kennis met beide benaderingen.

 

Verband tussen twee verhalen

Hoe is bibliodrama van invloed op de omgang met het schriftverhaal? Kort gezegd: je stapt ín het bijbelverhaal, in plaats van dat je tegen het bijbelverhaal aankijkt. Je voelt de hitte van de dag, je hoort het wanneer de mensen je langs de kant van de weg laten zitten, je ruikt het zweet en het stof. Of je ziet daar een blinde zitten, je wendt je af wanneer die schreeuwt… wat moet je ermee?

Want dat is bibliodrama: het bijbelverhaal wordt concreter, lijfelijker. Het speelt zich af in een fysieke omgeving: in de stad, op het land, onder een boom, in een grot, in de tuin – ruik je het, voel je het, hoor je het?

En jij gaat met jouw levensverhaal nu in dat bijbelverhaal staan; en op het moment dat je een rol uit dat bijbelverhaal op je neemt, gaan die twee verhalen een verband met elkaar aan. En in het spel wordt wel duidelijk wat er gebeurt. Onze ervaring is dat je daarna anders aankijkt tegen het bijbelverhaal, en je levensverhaal in een ander licht ziet. Bibliodrama leidt vaak tot ander tekstverstaan en ander zelfverstaan.

 

Preekvoorbereiding

In de opleiding tot professioneel bibliodramabegeleider leren we theologen deze speelse en intieme omgang met de Schrift te begeleiden. Oud-deelnemer Bart Elbert (predikant PKN Roden-Roderwolde) vertelt hoe deze benadering vervolgens doorwerkt in zijn preekvoorbereiding: ‘Wanneer ik in de voorbereiding van het zondagse Verhaal via het Hebreeuws en het Grieks tot een vertaling kom en daarbij al enkele verhaallagen ontdek, herlees ik onder invloed van Bibliodrama de tekst nog eens. Nu met oog en oor voor de beweging, de rollen, de scènes, de werkwoorden, de plaatsen, enzovoort. Dan kan het zomaar gebeuren dat de tekst mij nog meer verrassingen laat vinden. Zeker weten dat het zondagse Verhaal dan anders klinkt!’

 

Lezers van De Eerste Dag krijgen de kans om een dag bibliodrama te spelen en verschillende werkvormen en methodes te proeven. Dan ervaart u aan den lijve of het uw wijze van preken verandert. We nodigen u daarvoor van harte uit!

 

Cocky Fortuin-van der Spek en Andries Govaart, docenten Centrum voor Bibliodrama

 

 

Waar:   Bergkerk, Abraham Kuyperlaan 2, 3818 JC Amersfoort, tel. 033-4617917

Wanneer:           maandag 14 mei 2018, 10.00-17.00 uur

Kosten:                € 65,- inclusief koffie, thee en lunch

Aanmelden:      vóór 12 april 2018, bij Centrum voor Bibliodrama, marianvangiezen@online.nl

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type your search keyword, and press enter to search